снимка: Historical Museum, Dupnitsa, УикипедияНевена Коканова почина на 3 юни 2000

...
снимка: Historical Museum, Dupnitsa, УикипедияНевена Коканова почина на 3 юни 2000
Коментари Харесай

На днешния ден се навършват 82 години от рождението на голямата българска актриса Невена Коканова

снимка: Historical Museum, Dupnitsa, Уикипедия

Невена Коканова умря на 3 юни 2000 година, в София, на 61-годишна възраст. Днес още веднъж си спомняме за нея.

На днешния ден се навършват 82 години от рождението на огромната българска актриса Невена Коканова, наричана " първата дама на българското кино ".

Невена Коканова е родена на 12 декември 1938 година в Дупница. Майка й е от известна австрийска аристократична фамилия, а татко й прекарва част от живота си като политически пандизчия в Белене.

Невена Коканова стартира кариерата си като стажант-актриса на 18 години в средата на 1950-те в Ямболския спектакъл, без да има особено обучение. Изиграва над 50 функции в киното. Снима се за пръв път в ролята на Ема във кино лентата " Години за обич " (1957) на режисьора Янко Янков.

Изпълнява ролята на Ирина от екранизацията на романа " Тютюн " (1962) (реж. Никола Корабов), България/СССР, Жана от " Инспекторът и нощта " (1963) (реж. Рангел Вълчанов), Лиза от " Крадецът на праскови " (1964) (реж. Въло Радев), Ана от " Карамбол " (1966) (реж. Любомир Шарланджиев), Неда от " Отклонение " (1967) (реж. Гриша Островски), Герда от " С мирис на бадеми " (1967) (реж. Любомир Шарланджиев), Тинка от " Момчето си отива " (1972) (реж. Людмил Кирков) и доста други. През 1969 година се снима във кино лентата на огромната италианска кинорежисьорка Лилиана Кавани " Галилео Галилей ".

Блага Димитрова написва " Отклонение " особено за нея.

В нейна чест Министерство на културата и " Бояна Филм " учредяват кино премия, така наречен " Награда на името на Невена Коканова " за обещаващ кино дебют на актриса. Неин брачен партньор е известният български режисьор Любомир Шарланджиев. Нейният брат Димитър Коканов също е артист.

В Ямбол има Театрални празници и Драматичен спектакъл " Невена Коканова ". На нейното име е наименуван и театърът в Дупница.

През 1976 година е удостоена от Съюза на българските кино дейци с огромната премия " Златна камера " за забележителен принос в българското кино.

През 1995 година при раздаването на премиите на Съюза на българските кино дейци по случай 100-годишнината на киното получава премия за изцяло творчество и извънреден принос в българската кино просвета.

През 1998 - 1999 година получава Награда за изцяло творчество от Съюза на българските кино дейци.

През 1999 година е удостоена с медал " Стара планина " първа степен. Получава награди на Варненския фестивал.

 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР